Het huwelijk is één van de mogelijkheden om de relatie met je partner officieel vast te leggen. In Nederland kunnen een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Hiermee leg je je relatie officieel vast. De procedure voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap is gelijk.
Dit gebeurt in het bijzijn van een ambtenaar van de burgerlijke stand. Je hebt hierbij minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Belangrijk is dat jullie allebei 18 jaar of ouder zijn, ongetrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben met iemand anders.

Gaan jullie trouwen, dan moeten jullie eerst een melding doen van het voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar jullie willen gaan trouwen. Dit hoeft niet de gemeente te zijn waar jullie wonen, eigenlijk kun je in iedere gemeente trouwen!
Vaak hangt dit samen met bijvoorbeeld een bepaalde locatie die je als bruidspaar op het oog hebt. Wil je meer weten, kijken dan eens bij weetjes op deze site. Eigenlijk is er dus van alles mogelijk …

WELKE KEUZES HEB JE ALLEMAAL?

Het is mogelijk om gratis te trouwen, bij de meesten gemeente is dit op maandagochtend. Het huwelijk wordt dan voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit is een huwelijk zonder ceremonie. Er mogen meestal alleen getuigen aanwezig zijn.

In sommige gemeenten kun je ook trouwen zonder ceremonie. Het verschil met het kosteloos huwelijk is dat je kunt kiezen op welke dag en er mogen iets meer personen aanwezig zijn. Dit huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Bij het ceremonieel huwelijk kun je bij de gemeente vaak kiezen tussen de trouwzaal van het gemeentehuis of een locatie die is aangewezen als trouwlocatie. Dit huwelijk wordt voltrokken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente, of te wel: BABS. Er zit veel verschil in het aanbod. Bij sommige gemeenten kun je kiezen, bij andere gemeenten krijg je een BABS aangewezen. Sommige BABS-en houden een standaard praatje en anderen steken er veel tijd in. Zelf ben ik als BABS verbonden aan de Gemeente Aalten.

Tegenwoordig willen steeds meer bruidsparen iets te kiezen hebben, of ze willen iets extra’s tijdens hun ceremonie. Zij kiezen hun eigen BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand).

Willen jullie je eigen BABS meenemen? Dat kan! Er moet dan een verzoek worden ingediend bij de gemeente waar jullie trouwen. Houdt er rekening mee dat je dit op tijd aanvraagt, bij de meeste gemeenten moet dit 3 maanden van te voren. Dit komt doordat jullie BABS moet worden benoemd voor 1 dag bij die betreffende gemeente.
Kies je een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker die niet verbonden is aan een gemeente? Dan moet deze persoon voordat hij of zij benoemd kan worden bij de gemeente nog beëdigd worden bij de rechtbank. Vaak brengt dit extra kosten met zich mee. Informeer hier dus zeker naar!

Omdat ik ben beëdigd als professioneel trouwambtenaar bij de gemeente Aalten, hoeven jullie alleen de benoeming voor een dag bij de gemeente te regelen, uiteraard help ik jullie daar graag mee!

Willen jullie trouwen in de gemeente Aalten? Dan kunnen jullie rechtstreeks een melding doen bij de gemeente Aalten. In de gemeente Aalten voltrek ik geen huwelijken of ceremonies als zelfstandig trouwambtenaar. De procedure verloopt dan via de gemeente. Bij de melding kunnen jullie aangeven welke trouwambtenaar jullie voorkeur heeft.

Je kan in de meeste gemeente ook iemand uit je eigen familie of vriendenkring laten beëdigen en benoemen voor een dag. Uiteraard geldt hierbij ook dat deze persoon dan eerst beëdigd moet worden voor de rechtbank voor een dag.

Om het gedoe of de kosten van benoemingen en beëdiging te voorkomen kiezen sommige bruidsparen ervoor om de ceremonie los te koppelen van het burgerlijk huwelijk.

Steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om gratis te trouwen voor de wet en daarna op een ander moment groots uit te pakken met een ceremoniële verbintenis. Het voordeel hiervan is dat je heel flexibel bent in wat er allemaal mogelijk is. Ook hier heb je weer veel keuze! Want ook op dit vlak zijn er allerlei varianten. Zo kun je denken aan een rituele trouwceremonie in het binnen of buitenland, in het bos of bij jullie favoriete strandtent. Een ceremonie voor een jubilerend paar die hun trouwbelofte willen vernieuwen of herbevestigen kan natuurlijk ook!

Uiteraard krijgen jullie van mij een certificaat van verbintenis als jullie kiezen voor een ceremoniële verbintenis. Houd er wel rekening mee dat het geen officiële akte is en er géén rechten aan ontleend kunnen worden.